Working closely with the client and project architects, maber have designed a specialist dementia friendly external environment as part of a new 58 bed Intermediate Care facility at Tilling Road, Leicester.

 
Location:
Leicester
Services:

Landscape

Budget:
£0.428m
Client:
Leicester City Council
Sector:
Landscape
 

The main entrance area has been designed to provide safe and legible circulation for visitors, staff and deliveries. Contrasting surface treatments are used to distinguish circulation routes for pedestrians & vehicles. In addition to hard surface treatment, attractive external lighting will safely illuminate access from site entrance points to the main entrance of the building and create a pleasant ambience.

Outdoor space for residents was also paramount and the enclosed courtyard of the building was identified as an important asset for the home. This area will provide opportunities for outdoor activities and recreation.  

 

Each area of the courtyard has been designed with purpose –  domestic in appearance, with external communal spaces located conveniently in relation to internal communal areas. Wayfinding features were included in the design and generously proportioned pathways for wheelchair users and pedestrians are designed to lead residents back to a communal area. The large courtyard was divided into smaller outdoor rooms that include; an occupation area for gardening, wildlife area with sensory garden and seating areas for relaxation. 

 

The variety of spaces and activities are designed to encourage interaction between residents and their environment, features will spark conversation and stimulate memories. New trees and covered seating will provide areas of shade.

 

Planting has been used to enhance the residents sensory experience, but also used to provide privacy in front of bedroom windows, all combining to create the pleasant and stimulating outdoor environment for residents.