ISTeC (Interdisciplinary Science & Technology Centre) provides research / teaching laboratories and workshops for undergraduate / postgraduate students in Biosciences, Physics, Chemistry, Sports Science and Computing.

 
Location:
Nottingham
Sector:
Education - Higher
Budget:
£11.7m
Client:
Nottingham Trent University
Size:
3,200 m2 GIA
Services:

Architecture

 

The new facility was designed with a wide span, along with column free spaces, it optimises future reconfiguration and adaption opportunities, fulfilling the University’s aspirations to enable future expansion and growth. 

The site selection and layout allows for infrastructure and services relating to anticipated adjacent development phases, including a central shared science store facility.

The layout includes a showcase atrium space and shared collaboration space.

 

The scheme is designed to achieve a BREEAM Excellent rating as well as an Energy Performance Certificate (EPC) A Rating. The design also benefits from inclusion of PassivHaus design principles, where appropriate.

 

Throughout the concept and scheme design phases, maber was integral to the briefing and engagement sessions, which were undertaken with the various user groups, which established the detailed brief.

In developing the detailed design and through into the construction phase, maber has shown an ability and willingness to work closely with the Construction management team from NTU as well as the wider Design Team. maber have fully engaged with the value engineering initiatives, which have been brought to the table to ensure NTU’s quality aspirations and objectives are maintained whilst still achieving the BREEAM Excellent accreditation for the project.

Phillip J Hollis
Project Manager NTU