Reigate Primary was the first school delivered on the Derby Priority School Building Programme for the Education Funding Agency. 

 
Location:
Derby
Services:

Architecture

Budget:
£3.8m
Client:
Bowmer & Kirkland Ltd
Size:
2,419 m2 GIA
Sector:
Education - Primary
 

We were appointed as Architect & Lead Designer with Bowmer & Kirkland as the Main Contractor, following a successful batch competition win, taking the scheme from concept through to occupation of the school.

Built using Structural Insulted Panel (SIP) construction, this two storey, 420 place Primary School with 26 place Nursery, was delivered on budget to a tight build programme. The SIP timber construction provides increased insulation values and air tightness performance well over that of the standard Building Regulation requirements, providing the school with an energy efficient building. New state of the art catering facilities have been provided as part of the scheme, with school meals being offered to all pupils on site for the first time.

 

Internally the school is arranged around a double height corridor with light wells dropping natural light from the roof-lights above into group learning and library spaces. The environmental principles of the building are based on a cross flow ventilation method, drawing external fresh air through the elevations and using a stack effect to recycle warm air and extract it vertically through the corridor to the vents at roof level.

 

The governors, pupils, parents and staff are extremely grateful for the fantastic new learning environment that we are now fortunate to have. We are sure that this new environment will support our children in their learning and our teachers in their teaching.

Peter Hallsworth
Reigate Primary Head Teacher

 

The new building was constructed on the school’s top playing field on a difficult banked site with a single shared access point. Through excellent collaboration with the local authority and school, the project was delivered in 63 weeks. The original school was then demolished and the footprint was turned into new playing fields and nature meadow for the school to use as part of their outdoor learning classroom vision.