A new Sciences Building at the historic King Edward VI School where England’s greatest playwright William Shakespeare was a former pupil.

 
Location:
Stratford Upon Avon
Services:

Architecture

Interiors

Budget:
£2m
Client:
King Edward VI Secondary School
Awards:
LABC Winner Major Public Building
Sector:
Education - Secondary
 

The new building connects to the existing school with a triple height internal street. Designed as a multifunctional exhibition and circulation space the internal street features excellent daylighting with fully glazed end elevations and ‘Kalwall’ – a translucent material sourced from the US suspended above the existing Quad classrooms on the north elevation.

Sustainability issues were taken into consideration from conceptual stage to promote environmental responsibility to the students. The project incorporates both passive and active technology to provide a low energy environment that does not compromise flexibility of use or layout.

 

The Brief

The brief was to provide a building which encapsulated the dynamic and forward looking nature of science both visually and practically.

 

The labs are orientated to maximise south and east light. Deep window cills have been incorporated to the biology labs to borrow natural light for plant growing. Excessive solar gain is controlled through external louvres and tinted glazing.

 

We are delighted with the building, with your design and attention to detail and the way in which maber have overseen the project. On behalf of the Trustees, the Headmaster and the Chairman of the Governors of King Edward VI Grammar School, we thank all concerned in your company for their services on this project.